top of page

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

  • Foto van schrijverLudwig Stuyck

Reisverslag: Zwarte Woud met kleine kinderen (zomer)

Bijgewerkt op: 12 jan. 2020

Omdat we twee kinderen hebben van drie en vijf jaar, Lise en Lore, richten we onze vakantie uiteraard grotendeels in zodat zij het ook leuk vinden. En dit jaar stonden 10 dagen Zwarte Woud op het programma: een actieve vakantie!

Het Zwarte Woud is een gebergte in Duitsland, niet zo ver van de Franse Grens. Wij verbleven tijdens onze vakantie van tien dagen aan de hoogste top ervan; Feldberg. Vanuit België is dat een zevental uren rijden, dus best nog te doen met kinderen, mits af en toe eens even halt te houden. Tip: met de app Waze kan je de files vlot ontwijken. We hebben op de hele heen- en terugrit geen enkele keer in de file gestaan, buiten heel even in de universiteitsstad Freiburg, maar daar ontkom je niet aan.

De temperatuur in deze omgeving rond deze periode was eigenlijk perfect te noemen. Bovenop de Feldberg zelf was het meestal wat frisser omdat je natuurlijk op meer dan 1000 meter hoogte zit; maar 16 a 20 graden en een stralende zon bleek perfect te zijn, zeker voor een actieve vakantie. In de overige plaatsen waar we geweest zijn was het gemiddeld rond de 20 a 23 graden, met een uitschieter in Titisee van 26 graden. We hebben totaal geen last gehad van regen. Deze temperaturen waren overigens een verademing, wetende dat op dat moment in België de heetste en droogste zomer in meer dan 40 jaar bezig was, met temperaturen van rond de 37 graden.

We verbleven in een appartementencomplex Residenz am Feldberg dat deel uitmaakt van het Feldberger Hof hotel. Dat betekent dat we gratis konden gebruik maken van bepaalde faciliteiten van het hotel, zoals het zwembad. Let op: bepaalde andere faciliteiten zoals kinderanimatie zit er niet standaard bij in en daar moet je voor bijbetalen mocht je dat willen. Je kan ook mits betaling gebruik maken van ontbijt-, middag- of avond buffet. Het appartement zelf was perfect in orde. We moesten ter plaatse ook nog wel privé-parking aanvragen (tegen betaling).

Tip: zorg dat je voor elke persoon een Hochschwarzwald Card hebt. Daarmee krijg je gratis toegang tot bijna alles wat de moeite is in het Zwarte Woud! Wij hebben deze vakantie via TUI geboekt en dan zat dit er standaard bij.

Met de lift naar de top

In Feldberg kan je de skilift nemen tot boven aan de top, en van daaruit meteen een prachtig zicht hebben om de weidse omgeving. Als de lift onderweg moest stoppen, vond Lise dat niet zo prettig omdat je dan nogal heen en weer schommelt. Je kan ook te voet naar de top, maar daar heb je best wat conditie voor nodig, ik deed het (alleen) op ongeveer een half uur. Naar beneden is dan weer een pak makkelijker :) Als je 's avonds naar de berg gaat, na sluitingstijd van de lift, dan ben je er zo goed als alleen, waardoor je pas echt van de rust en de omgeving kan genieten


Wandelen op de top


Er zijn massa's wandelingen in de buurt! De ene al wat technischer dan de andere. Boven aan de berg is alles goed toegankelijk. Overal langs de kant groeien bosbessen, die je gewoon kan opeten.


Pony rijden

Er is de mogelijkheid om met pony's te rijden, zowel indoor als outdoor. Altijd wel een succes bij de kinderen! Wel rekening houden met een wachttijd.


Feldberger Hof

We hebben gemerkt dat het hotel de beste optie is om te eten en drinken; voor de prijs heb je hele goede kwaliteit en bovendien heel veel keuze uit het buffet - een variatie die we elders niet gevonden hebben. Ook de cocktails worden gesmaakt :) Zelfs de 'melk-coctail' van Lise :D

Tijdens het avondbuffet was er ook live muziek, iets wat Lise en Lore erg konden appreciëren en het fuifbeest in hun de overhand nam :D


Fundorena

Indoor sporten kan hier naar hartelust! Springen op de diverse matten of schaatsen met de hulp van meneer pinguïn en beer.

Speeltuin

Er is een speeltuin voor diverse leeftijden, van de allerkleinsten tot de wat groteren.


Wandelen naar Feldsee

Vanaf de voet van de berg is er een wandeling die leidt naar het FeldSee meer. Technisch wat moeilijker voor de kinderen omdat er wat klauteren aan te pas komt, maar dat maakte het allemaal tegelijkertijd ook wel leuker :) Je komt op dit pad een hut tegen, waar je kan rusten, eten en drinken. Je kan ook pootje baden in het meer.


Survival in de bomen

Deze omgeving is erg gekend om zijn sportactiviteiten, zoals klimmen in het Kletterwald. Er zijn coaches die je helpen en ook de techniek uitleggen, en vanaf dan is het kinderspel ;) Lore kon er in elk geval geen genoeg van krijgen. Lise durfde uiteindelijk niet, maar die kon zich dan in de speeltuin ernaast uitleven.


Der Wichtelpfad im Auerhuhnwald

Dit kabouterwandelpad lag net achter ons appartement. De kinderen kunnen hier meestal zelfstandig stappen, en onderweg kom je speeltuintje tegen.


Nog een wandeling

Dit was de langste en moeilijkste wandeling. Halfweg de berg vertrekt er een wandelpad door het bos, dat in de winter niet toegankelijk is wegens lawinegevaar. Soms wordt het pad erg smal, en is het veiliger de kinderen een hand te geven en te helpen. We zagen voor ons in een groep een jongen eraf vallen, gelukkig konden ze hem terug naar boven trekken. Je komt via deze wandeling ook weer langs de Feldsee. Er loopt ook een riviertje naast, waar we een tijdje halt hebben gehouden zodat de kinderen in het water konden spelen. Water, zand en stenen is het geheim om Lise en Lore urenlang niet meer te horen ;)


Steinwasen Park

Het bekendste pretpark in de buurt is natuurlijk Europapark, maar we hebben gekozen om het kleinere Steinwasen Park te gaan bezoeken, omdat het kleinschaliger is, en vlak bij Feldberg. En dat was een goede keuze, want ondanks het feit dat het niet zo heel groot is, hebben de kinderen zich een hele dag te pletter geamuseerd (en mama en papa ook trouwens). Er was geen massa volk, wat voor mij persoonlijk een groot voordeel is. Er waren bijgevolg ook amper rijen om aan te schuiven :)

Park mit allen Sinnen en Triberg

Het was even rijden vanuit Feldberg om dit blote voeten pad te bereiken. Je start met propere voetjes en je eindigt met.... moddertenen :) Gelukkig kun je op het einde de voeten even spoelen :) Op terugweg passeer je Triberg, dus dan kan je even goed daar even de stad intrekken, iets eten en naar de watervallen gaan kijken.


Todtnau watervallen

Deze waterval is de grootste natuurwaterval van Duitsland en natuurlijk ook weer heel mooi om te wandelen/klauteren. Deze vakantie heeft ons geleerd dat onze kinderen verbazend goede wandelaars zijn: ze hebben tijdens al de wandelingen alles zelf gestapt en daar zijn we behoorlijk fier over!

Der Zauberweg am Hasenhorn

Deze kinderwandeling in Todtnau is op maat van kinderen, hoewel af en toe wat hulp wel gewenst is :)


Titisee

Dit is blijkbaar één van de meest toeristische plekken in het zwarte woud, dus we waren op voorhand wat bang voor die mensenzee. Maar dat is eigenlijk heel goed meegevallen. Zodanig dat we zelfs een privé stukje hadden aan het meer :)

1.600 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Abonneren

Wil je geinformeerd worden over nieuwe artikels?

Abonneer je dan hier!

startpaginalogo.jpg.png

met interesse in tuinieren, wijn, darts, gastronomie en zo van die dingen.

HOBBYFOTOGRAAF

  • Facebook Social Icon
bottom of page