top of page

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

  • Foto van schrijverLudwig Stuyck

Moestuin 2021

Bijgewerkt op: 2 sep. 2021

Na een paar jaar zonder moestuin, kriebelt het weer om er dit jaar terug mee te beginnen. Jaren terug heb ik al wel mooie succesjes geboekt, maar wegens tijdsgebrek is dat enkele jaren gestopt. Maar nu ik bewust mijn prioriteiten verlegd heb, gaan we er terug voor, en deze keer samen met de kinderen.

Onze moestuin is eerder bescheiden, iets van een 100 vierkante meter, maar wel genoeg voor ons gezin om de hele zomer te genieten van verse groenten en kruiden; en onze diepvries te vullen voor de herfst- en wintermaanden daarna. In deze blog probeer ik de belangrijkste dingen bij te houden. Een historiek van de bezigheden dus, met de recentste eerst.


02/09/2021


Deze ananas tomaat heeft zijn best gedaan. En de pepertjes beginnen (eindelijk) rood te worden.


29/08/2021


Even winkelen in de tuin... Hm, wat zullen we vandaag eten?


24/08/2021


Nog steeds veel komkommers, courgetten en bonen. En ook tomaten, de tomatenziekte heeft dus geen slagveld aangericht!


13/08/2021


Af en toe de kinderen beetnemen is wel leuk. De maïsmannetjes zijn er :)


11/08/2021


Vanaf vandaag geven ze voor het eerst een periode van droog en mooi weer, met temperaturen rond de 23 graden. Helaas te laat voor de tomaten, want de meeste bladeren beginnen tekenen te vertonen van de tomatenziekte - ik heb alle bladeren er dus afgehaald. Er hangen nog veel tomaten aan en die zijn nog mooi aan het rijpen, dus ik verwacht dat ik ze toch nog ga kunnen oogsten. Ook de paprika's beginnen een kleurtje te krijgen. Over de oogst van vandaag kunnen we ook niet klagen...


05/08/2021


We zitten in de fase dat we het bijna niet meer kunnen bijhouden! En wat meer is, de tomatenziekte richt voorlopig geen massale schade aan. Het merendeel van de tomaten ziet er nog goed uit - hopelijk kunnen we ze nog oogsten.


31/07/2021


Na een week vakantie nogal wat groene en boterbonen kunnen oogsten, evenals gewone en bolcourgettes, een reuzebloemkool, en tegen verwachtingen in al wat rode tomaten.

Ik heb de tomatenplanten wel verder moeten terugsnoeien om de zieke delen te verwijderen: zowel bladeren, stengels en een paar aangetaste tomaten. Maar de ziekte lijkt zich dus minder snel te verspreiden dan ik gevreesd had, en dat is waarschijnlijk ook te danken aan het ecologische middel Ecopur Lecithine dat ik voor de vakantie nog toegepast heb. Het product werkt op basis van een natuurlijke basisstof voor gebruik als fungicide - gewasbeschermingsmiddel. Het voordeel van dit product is dat het een 100% natuurlijke oorsprong heeft (soja), het toegelaten is in de biologische landbouw en veilig is voor bijen. Uiteraard had ik dit liever niet hoeven te doen, maar ik ben zeker dat anders alles verloren was geweest. En ik denk niet dat het toepassen van de natuurlijke tuinprincipes veel gaat helpen tegen de extreme regenval deze zomer.


17/07/2021


Vandaag de tomaten nog eens in detail bekeken en nog verder alle bladeren eraf gehaald die tekenen vertoonden van de tomatenziekte. De bolcourgette is bijna klaar, de suikermais doet het goed en de eerste boontjes laten zich zien. En de buitenkomkommers beginnen ook te groeien.


16/07/2021


Ik had het al over de koude temperaturen en overvloedige regen van de voorbije weken. En dat was het ergste nog niet geweest...gisteren en eergisteren trok er een intense regenzone over België, waarbij nooit eerder geziene neerslaghoeveelheden gevallen zijn - evenveel als in een hele zomer. Het resultaat was een zondvloed met ongeziene gevolgen: het water stond op plaatsen metershoog, dijkbreuken, dorpen werden geëvacueerd, ingestorte en ondergelopen huizen, auto's die door de straten dreven en jammer genoeg waren er ook meer dan twintig doden te betreuren. Het waren apocalyptische taferelen en de zwaarste overstromingen in de geschiedenis van het land.

Wijzelf hebben buiten wat water in de kelder veel geluk gehad. Een stuk van de moestuin staat ook onder water, maar gelukkig enkel het stuk tussen de haag en de groenten bedden. Al bij al denk ik dat we hier geen schade van zullen hebben.

Met de extreme regenval van de voorbij periode vrees ik wel het ergste voor de tomaten. Ik lees in Facebook groepen dat de meesten hun tomaten verloren zien gaan aan de gevreesde tomatenziekte. Ook bij mij waren de eerste tekenen te zien. Ik heb de aangetaste delen verwijderd, maar ik ga er van uit dat dit slechts uitstel zal zijn...


10/07/2021


Twee maanden geleden had ik verkeerdelijk twee serrekomkommers gekocht... maar wij hebben (nog) geen serre. Ik heb ze dus gewoon buiten gezet, doch het tuincentrum gaf me weinig kans hier iets van opbrengst van te krijgen. En in het begin, met de lage temperaturen en natte periode, leek het inderdaad niets te worden. Echter, vandaag ontdekte ik wonderwel ineens toch de eerste mooie komkommers! Ik vermoed dat door de beschutting van de haag langs de noord en oost kant, de openheid op het zuiden, en het mulchen, onze moestuin toch net iets meer warmte vasthoudt dan normaal.

Het is intussen nochtans weer een kwakkelperiode, de temperaturen komen amper boven de 20 graden en het regent veel. Toch kan ik niet klagen. Gewone courgettes heb ik al kunnen oogsten, de bolcourgettes zijn ook onderweg. De tomaten zien er gezien de slechte omstandigheden nog redelijk goed uit, de bonen krijgen bloemen, en de bloemen trekken volop de bijtjes aan.

De rode kool bleef maar groter worden, ik heb ze vandaag toch maar geoogst want het was er al één van 3.5 kg.

En tenslotte was ook de eerste witte kool oogstklaar.


02/07/2021


Voor de eerste keer rode besjes...

...en verwerkt in gelei, met wat citroentijm. Kleine hoeveelheid, maar wie het kleine niet eert...!


26/06/2021


Het was vorige week een wat koelere week, rond de 18 graden, maar dat mocht wel eens. Groenten zoals selder begon al door te schieten. Onkruid begint opmerkelijk te minderen, en wat er staat trek ik uit en laat ik ter plaatse liggen als mulch. De venkel oogsten we vandaag, rode kool is ook bijna klaar, de witte kool zal spoedig volgen. Het eerste kleine auberginnetje is geboren en de eerste tomatentrosjes zijn een feit. Eetbare bloemen zoals komkommerkruid en korenbloemen laten zich ook al zien. Er komen bloemmetjes aan de bonen dus ook daar zijn we in blijde verwachting :)


19/06/2021


Intussen het eerste boek in de reeks van Frank Anrijs aan het lezen, Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin, en gaandeweg meteen al dingen aan het toepassen. In het voorjaar had ik twee paden uitgezet met klinkers, maar omdat dit niet erg mee viel heb ik deze weggehaald en op de paden houtsnippers gelegd. De tuin begin nu echt te evolueren naar hetgeen ik initieel in gedachten had!

Verder beginnen de eerste bloemen volop in bloei te komen.

De eerste rode bieten zijn ook oogstklaar, de aardbeien beginnen groter te worden en de kruidenbak barst van het groen.

Ah ja, en om eens te proberen heb ik ook eens een ananaskersplant gezet (Inca Gold Berry).


16/06/2021


Na de uitzonderlijk koude en natte periode van een tijd geleden, hebben we nu te maken met een droge en hete periode... met temperaturen van zelfs 32 graden. Ook dat is een beetje extreem voor de moestuin... het is opletten geblazen voor bijvoorbeeld de kolen die makkelijker uitschieten, bladeren die zonnebrand oplopen en kruiden zoals peterselie die liever koeler staan. Water geven is ook belangrijk.

Ook de tomaten vertonen de zogenaamde krulkoppen, die zich vooral 's avonds manifesteren, als gevolg van het feit dat de plant té veel energie heeft opgebouwd maar er te weinig verbruikt.

's Morgens zijn de bovenste bladeren terug normaal.

Dit zou automatisch moeten overgaan van het moment dat de planten effectief vruchten beginnen krijgen en daar hun energie dus kwijt kunnen. Hopelijk resulteert dat in prachtige volle sappige grote tomaten.....


De wilde bijenbloemen doen intussen hun werk ook volop: mooi zijn en bijen aantrekken.


12/06/2021


Om de twee a drie dagen kijk ik de tomaten na, eerst en vooral om de dieven te verwijderen, maar ook om overtollig blad te verwijderen volgens de principes beschreven in "De tomatenteelt : waarom, hoe en wanneer blad snijden?", deel 1 en en deel 2. Ik zit momenteel in fase 2, dus ik verwijder nu af en toe een blad onderaan de plant dat er geel begint uit te zien.


10/06/2021


Vier maanden terug had ik hier geschreven dat ik meer de richting van een wildere moestuin wilde uitgaan. Toevallig zag ik onlangs via de Facebook groep MOESTUIN iemand die het had over een project genaamd Yggdrasil, een systeem van schijnbare chaos. Dat intrigeerde mij meteen want het voelde aan als hetgeen ik graag wilde bereiken. Na wat opzoekingswerk werd mijn vermoeden bevestigd, en heb ik meteen de drie boeken van Frank Anrijs besteld. Deze zijn vandaag toegekomen!

Hopelijk kan ik nu echt beginnen met gaandeweg deze principes toe te passen, zodat de moestuin kan evolueren naar een onderhoudsarme, ecologische en ook mooie plaats!


09/06/2021


De snijbonen klimmen naar boven, de venkel en rode bieten zijn halfweg, en de broccoli is oogstklaar! Verder ook eens een aubergineplant gezet om te proberen (nog nooit gedaan), en wat andere groenten weer aangevuld (sla, koolrabi, venkel).


07/06/2021


De koolrabi heeft intussen de perfecte grootte. Rauw was het lekker knapperig, sappig, beetje pittig, en zelfs een vleugje zoet te bespeuren. Ook de kinderen aten het rauw heel graag! Dan ook een soep ermee gemaakt (met look, aardappelen en roomkaas), een echte aanrader. En tenslotte koolrabi uit de oven gevuld met een kaasmengsel met verse kruiden en een slaatje - ook allemaal uit de tuin natuurlijk.


30/05/2021


Door de steeds hoger wordende temperaturen komen de groenten in een plotse versnelling. Zelfs de boontjes komen nu tevoorschijn, en de broccoli komt piepen.


29/05/2021


De lente lijkt eindelijk begonnen! Vandaag de schade opgemeten en al bij al valt het nog wel mee. Twee tomatenplanten hebben het door de rukwinden en regenbuien begeven, en heb ik intussen vervangen. Een courgetteplant is ook spoorloos verdwenen en daar verdenk ik enkele slakken van. En tenslotte zijn er ook drie kolen stuk gegaan, en hier vermoed ik dat mieren de boosdoeners zijn. Er zaten namelijk hele kolonies rondom de wortels, ze halen de aarde er weg waardoor de plant geen voedingsstoffen meer krijgt en afsterft. Die mieren moet ik dus aanpakken want ze richten toch wel opnieuw schade aan. Het zijn er veel dit jaar.


Verder ook dragon in de kruidenbak bijgezet. Ik heb ook groene en rode basilicum in pot, deze staat overdag in de kruidenbak maar 's nachts zet ik dit nog binnen tot de nachttemperatuur niet meer onder de 12 graden zakt. Daarnaast ook nog kervel geplant. Dat gebruiken we vaak gewoon als kruid.


23/05/2021


Het blijft te koud voor de tijd van het jaar en vooral, het regent elke dag en daar zijn ook rukwinden bij. Moest ik niet beter weten, zou ik denken dat de herfst bezig was. April was al de koudste in 35 jaar en mei zal ook wel de statistieken induiken als één van de koudste. Dat is natuurlijk minder goed voor bepaalde groenten zoals de paprika's en tomaten. Andere groenten groeien lustig door. De echte lente mag voor mijn part nu toch wel stilaan eens gaan beginnen!


14/05/2021


Suikermais, butternut pompoen en nog wat sla en rode biet geplant.