Blog

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

Om geen artikel te missen, kan je je abonneren op deze blog. Je krijgt dan een mailtje elke keer als ik iets nieuws plaats! 

 

Veel plezier! 

 • Ludwig Stuyck

Moestuin 2021

Bijgewerkt: 6 uur geleden

Na een paar jaar zonder moestuin, kriebelt het weer om er dit jaar terug mee te beginnen. Jaren terug heb ik al wel mooie succesjes geboekt, maar wegens tijdsgebrek is dat enkele jaren gestopt. Maar nu ik bewust mijn prioriteiten verlegd heb, gaan we er terug voor, en deze keer samen met de kinderen.

Onze moestuin is eerder bescheiden, iets van een 100 vierkante meter, maar wel genoeg voor ons gezin om de hele zomer te genieten van verse groenten en kruiden; en onze diepvries te vullen voor de herfst- en wintermaanden daarna. In deze blog probeer ik de belangrijkste dingen bij te houden. Een historiek van de bezigheden dus, met de recentste bovenaan.


17/04/2021


De afgelopen week was het winters weer, met twee dagen een laag sneeuw van 15 cm; en ook 's nachts nog regelmatig vorst. Het lijkt er echter op dat alle groenten deze aprilse grillen hebben overleefd.


Er is zelfs een groente terug opgeschoten die ik jaren geleden eens gezet had: lavas of maggiplant. Eigenlijk is het meer een kruid, want het zijn de bladeren en stengels die kunnen gebruikt worden in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Je kan er ook thee van maken.

Verder ook al wat wilde bloemen gezaaid tussen de perken in de moestuin; en koriander en dille gezaaid in de kruidenbak.


07/04/2021


Vandaag doen de weergoden er nog een schepje bij. Winterse taferelen in de lente... het heeft de hele dag met momenten hard gesneeuwd. Ik ben heel benieuwd welke groenten dit gaan overleven...


06/04/2021


Ik was nauwlettend de kans op nachtvorst in het oog aan het houden, en was van plan vandaag een vlies te leggen over de knolvenkel, knolselder en witte selder omdat vanaf vannacht de nachttemperatuur 0 graden ging zijn. Maar toen ik deze morgen door het raam keek, bleek dat het goed gesneeuwd had... en dat het nu nog volop aan het sneeuwen is. Aprilse grillen, noemen ze dat...

We zullen de volgende dagen dus zien wat de gevolgen hiervan zijn voor de moestuin. Een interessante les...


03/04/2021


De aangekochte groenten zijn intussen geplant. De kolen staan mooi in de kolentunnel. We hebben ook wat lookplantjes gekregen, via de groep moestuinieren in Rotselaar (waarvoor dank, Kristien). Normaal gezien zouden we dus look moeten kunnen oogsten als het loof is afgestorven - ik vermoed ergens in augustus. Ook is al het champost verdeeld over de bedden. De afgelopen dagen was het vrij warm voor de tijd van het jaar, zelfs tot 24 graden, dus dat betekent elke avond wat water geven.


28/03/2021


Eerst wat lavameel verspreid over het bed voor de aardbeien. Met mondkapje, omdat dit zeer fijn stof is en je dit niet in je longen wil krijgen. Daarna champost erover, en alles goed ingewerkt. Het bed hebben we verhoogd aangelegd, zodat de aardbeien een beetje op hoogte zitten en er een goede afwatering is. Dan de aardbeitjes gepland, en hennepstrooisel er rond gelegd. En tenslotte de buizen voor vogelnet gezet, en het net er over.


27/03/2021


Ik heb het vorige tuinplan nog een beetje aangepast, en de kolen bij elkaar gezet zodat het op die manier makkelijk is om één lange tunnel te maken met insectengaas, om de koolvlieg en koolwitjes te weren.

De zones zijn gemarkeerd met een kleur:

 • rode zone: rabarber, pompoen, tomaat, meloen, paprika, aardbeien, rode biet, radijs, mais

 • paarse zone: courgette, komkommer, bonen

 • gele zone: koolrabi, broccoli, rode kool, witte kool, bloemkool

 • blauwe zone: kervel, knolselder, venkel, witte selder, andijvie

 • groene zone: slasoorten, lente-ui, spinazie

 • oranje zone: bloemen

 • grijze zone: voor experimentjes

De eerste big bag champost is verdeeld, en de gele zone is bijna klaar om de kolen te planten en het insectengaas erover te spannen.


26/03/2021


Het is weer zover: een nieuwe lockdown, en ook de scholen sluiten vanaf maandag. Daarom hebben we beslist om ook de moestuinwerken wat te versnellen, en een aantal aankopen te doen zodat de kinderen de komende dagen goed kunnen mee helpen met het verspreiden van de champost en het planten van diverse groenten en kruiden.

We hebben eerst en vooral 20 aardbeiplantjes meegenomen. We hebben gekozen voor doordragende aardbeien in plaats van kortdragende, omdat we oogst gespreid willen zien over de zomermaanden in plaats van massaal veel aardbeien tegelijk te moeten oogsten. En meer bepaald het ras Ostara: een dieprood doordragend ras dat reeds begint te bloeien in april en doorgaat tot het einde van de zomer, met een grote opbrengst en dus vele smaakvolle en sappige vruchten. De bedoeling is om bed van 1m op 3m te gebruiken, wat twee rijen van elk 10 plantjes (30 cm tussenruimte) betekent; en dus kunnen we makkelijk elke plant bereiken om te onderhouden en oogsten. Het plan is om eerst de champost in te werken, en verhoogde bedden te maken waarin de plantjes dan worden gezet. Doordat ze wat op hoogte staan, kunnen ze ook niet te nat staan. Tenslotte gaan we ook hennepstrooisel verdelen tussen de planten. Het gebruik van hennepstrooisel heeft een aantal voordelen:

 • zeer efficiënte bodembedekker

 • aardbeien liggen droog

 • natuurlijk product

 • slakken houden er niet van

 • vochtregulerend (grond droogt minder snel uit)

 • weerkaatst zonlicht, dus de aardbeien krijgen ook van onderen licht

Wanneer binnenkort de vruchten rood worden, gaat er nog een netje over, aangezien vogels ook dol zijn op aardbeien. De komende maanden mogen we niet vergeten de uitlopers te verwijderen, zodat alle energie naar de aardbeien kan gaan. Bij doordragende aardbeien wordt ook aangeraden om de eerste bloemen te verwijderen; daardoor worden de planten sterker en zullen er meer en dikkere aardbeien geoogst kunnen worden.


Naast de aardbeien ook nog een aantal 'koude' groenten meegenomen: ijsbergsla, rode biet, veldsla, koolrabi, bloemkool, rode kool, lente-ui, venkel, broccoli, witte kool, witte selder, spinazie, en knolselder. En ook nog krulpeterselie, bladpeterselie en citroentijm. De koolsoorten gaan we beschermen tegen de koolvlieg en koolwitje door ze te zetten in een tunnel van insectengaas.


Met andere woorden: we gaan ons kunnen bezighouden de komende dagen!


24/03/2021


Gisteren champost besteld bij AVEVE (hier paar straten verder, dus wel makkelijk) en vandaag al geleverd! We kunnen het dus beginnen verdelen over de bedden, zodat onkruid de komende weken minder kans krijgt. Van het moment dat we de groenten gaan beginnen zaaien/planten, zullen we de champost dan eerst onderwerken.


20/03/2021


Voor de eerste keer rabarber geplant, met het doel om verschillende rabarberchutneys uit te proberen - dat zal pas voor volgend jaar zijn, aangezien wordt aangeraden om na het planten een jaar te wachten met oogsten zodat de plant zich beter kan ontwikkelen. Ik heb een ras met rode stelen gekozen (Rheum rhabarbarum) omdat deze zoeter zijn.


17/03/2021


De komende dagen is er kans op nachtvorst, dus is het aangewezen om onze jonge slaplantjes ertegen te beschermen. Sla kan wel tegen lichte vorst, maar we nemen liever het risico toch niet. Daarom hebben we er koepeltjes over gezet.


14/03/2021


Met Lore naar het tuincentrum geweest om de eerste groenten, kruiden en zaden te gaan kopen. We hebben kruidenplantjes meegebracht die nu al buiten mogen:

 • Bieslook: de soort die we allemaal kennen met de verfijnde uiensmaak. Iets wat we veel gebruiken om net voor het opdienen over diverse gerechten te snipperen. Niet laten meekoken of garen want dan verlies je alle smaak. Is superveelzijdig want kan eigenlijk gewoon bij alles gebruikt worden.

 • Chinese bieslook: het blad is grover en breder dan de gewone bieslook, en in plaats van de uiensmaak heb je hier een meer uitgesproken looksmaak, waardoor het ook wel eens knoflookbieslook wordt genoemd. Grote voordeel ten opzichte van look is dat je deze geur niet ruikt na het eten.

 • Rozemarijn: geeft zijn typisch aroma door mee te garen met gebakken aardappelen, geroosterd lam enz.

We hebben ook al wat slasoorten meegebracht, die meteen de tuin in mogen: rode en groene eikenbladsla, kropsla, andijvie, rode krulsla, rucola. Mocht het nog hard vriezen moeten we deze nog wel beschermen, maar dan zetten we er een koepeltje over. Tegen lichte vorst kunnen ze wel.


En tenslotte ook al zaden meegebracht:

 • Diverse wilde en eetbare bloemen. Bedoeling is om deze ter plaatse te zaaien in de moestuin tussen en rond de groenten.

 • Koriander: een eenjarig kruid dat we eind maart of begin april gaan ter plaatse zaaien. Veel mensen houden er niet van, maar ik ben er gek van, vooral bij Aziatische gerechten.

 • Dille: eenjarig kruid dat we begin april ter plaatse gaan zaaien. Typisch iets dat we bij visgerechten gebruiken.12/03/2021


De afgelopen dagen niet veel in de tuin gedaan, maar vooral bezig geweest met wat voorbereidend werk en planning. Ik weet intussen ongeveer waar welke groenten zullen terecht komen, vooral rekening houdende met hun favoriete standplaats.


Tussen de groenten komen diverse bloemen: Oost-Indische kers, komkommerkruid, goudsbloemen, papavers, stinkertjes, lavendel en diverse wilde bloemen.


Verder ook nog een kalender gemaakt waar ik bij hou wat ik wanneer ga zaaien/planten.


Wat het pad betreft, is het intussen vrij duidelijk geworden dat ik het ga proberen op te lossen met recuperatie materiaal om zo het kostenplaatje laag te houden. Met worteldoek en bakstenen/klinkers zullen we ook al best ver raken, denk ik. Ik ga eens een voorbeeld proberen uit te werken op een stukje om te zien wat het geeft.


07/03/2021


Tijd om nog eens alles na te meten zodat op het plan zeker de juiste afmetingen staan. Op basis van dit plan eens goed nadenken over hoe ik de paden en afboordingen ga toepassen. Er zijn een aantal mogelijkheden, maar de kunst zal zijn om kostprijs af te wegen tegen onderhoud en plaatsing. Bijvoorbeeld, paden maken met enkel een visuele afbakening, zonder fysieke afboording:

 • Blote grond.

 • Stoeptegels van 30 x 30.

 • Brede planken.

 • Gras.

Onderhoud is in dit geval natuurlijk groter, omdat het onkruid zijn gang kan gaan en de grenzen van het pad uitlopen.


Met planken en daartussen worteldoek en houtsnippers kan een meer definitief pad aangelegd worden, met minder onderhoud, maar dit kan een kostelijke aangelegenheid worden.


06/03/2021


Yes, we did it :) Het spitten zit er op.

Daarna het plan proberen toe te passen door met stokken, klinkers en draad af te zetten. Wat mij betreft lijkt het best ok. De volgende stap is op welke manier ik de afboordingen kan maken.


05/03/2021


Het plan is de afgelopen dagen geëvolueerd. Het uitgangspunt dat de paden minimum 80 cm dienen te zijn, heb ik laten vallen. Zoveel plaats vrijhouden is eigenlijk best overkill aangezien ik met de kruiwagen via de hoofdpaden ook aardig dicht bij de bedden kan komen. Ik heb er nu 30 cm van gemaakt, wat voldoende is. Ook de breedte van de bedden heb ik naar 100 cm teruggebracht, omdat iedereen zo overal aankan zonder in het bed zelf te moeten stappen, en het zo ook beter uitkomt met de beschikbare grond. Op dit moment denk ik dus een indeling te hebben die de beschikbare oppervlakte het meest optimaal benut, terwijl je vanop de paden overal aan kan:


03/03/2021


Veruit het goedkoopste en meest efficiënte middel om de bodem gezond te maken lijkt het bemesten met lavameel:

 • Alle mineralen en sporenelementen zijn aanwezig in de goede verhouding.

 • Het bodemleven explodeert van de gunstige bacteriën en schimmels en zij helpen de planten op allerlei manieren.

 • Planten zijn minder vatbaar voor ziekten, schimmels en insecten.

 • Met Lava+ bemeste planten zien er in alle opzichten veel beter uit: groter, vroeger rijp, gezonder en smakelijker.

Ik heb dan ook een aantal zakken besteld om binnenkort in de moestuin te verwerken.


Wat spitten betreft zit ik aan 80%, maar de laatste 20% blijkt het lastigste te zijn. Op die plaats staan veel netels en die wortels zijn helemaal vergroeid over de hele mat en moeten er eerst helemaal uitgehaald worden. Daarna kan ik pas spitten.


25/02/2021


Nagedacht over de indeling van de moestuin, en een paar basisprincipes die ik probeer te volgen.


Over de ligging:

 • Zorg voor een hoog windscherm langs het noorden om de koude noorderwind te breken. De zon staat nooit in het noorden, dus schaduw zal dit windscherm niet werpen. Het mag zo‘n 2 meter hoog zijn.

 • We willen wel de ochtendzon op de groenten maar niet de koude, droge oostenwind. Aan de oostkant zetten we dus ook een windscherm, maar dan wat lager.

 • Het zuiden laten we open om zoveel mogelijk zon te krijgen.

 • De westkant laten we meestal ook open, westenwind kan weliswaar stevig zijn maar is gelukkig zelden koud.

Over de bedden:

 • Het pad langs de moestuin moet voldoende breed zijn om met je kruiwagen vol compost langs te kunnen. Zorg voor minimum 60 a 80 cm.

 • Percelen zijn meestal tussen de 100 en de 120 cm breed.

 • Licht verhoogde bedden indien nodig (om niveauverschil op te vangen), met houten planken afgebakend. Niet te hoog om uitdroging in de zomer te vermijden, dus zo veel mogelijk gebruik maken van niveau van de grond zelf.

Over de indeling van de bedden:

 • Ik ga eerst en vooral kijken naar zon / halfschaduw / schaduw, om de groenten op de meest ideale locatie te zetten.

 • Dan kijken naar ideale combinaties tussen groenten, hoewel ik hier minder belang aan hecht. Ik vind hier trouwens veel tegenstrijdige informatie over.

En een eerste lijstje gemaakt van groenten en hun ideale locatie.

 • Groenten die van schaduw houden: kervel, slasoorten (kropsla, veldsla, rucola, enz), spinazie.

 • Groenten die van halfschaduw houden: broccoli, lente-ui, koolrabi, venkel, ui, bloemkool, bonen, rode kool, bleekselder, bloemkool.

 • Groenten die van zon houden: rode biet, pompoen, courgette, rozemarijn, tomaat, meloen, radijs, komkommer, mais, witte kool, paprika, aardbei, andijvie.

Op basis hiervan kan ik nu het moestuinplan verder uittekenen.


24/02/2021


De toekomstige moestuin ligt er momenteel nogal verwaarloosd bij, en helemaal begroeid met gras en onkruid.

Op dit moment is spitten dus terug nodig. De bedoeling is wel om hierna te proberen om spitten te vermijden en gebruik te maken van een woelvork of grelinette, dat zou beter zijn voor het grondleven, maar vooral voor de rug. Elke dag een paar meter spitten dus...


21/02/2021


De volgende stap is om te bepalen hoe ik de moestuin ga inrichten. Jaren terug deed ik het vrij traditioneel, in rijen, maar nu is het idee om eerder te gaan voor een wat wildere moestuin. Dat betekent echter niet dat alles er chaotisch en verwilderd zal bij staan. Uiteraard zal er wel enige structuur zijn, wil ik ongewenst onkruid tegen gaan, maar het zal een mix worden van diverse groenten, andere planten en bloemen door elkaar om zo een eigen eco-systeempje te maken. Niet alleen vind ik dat prachtig, het leent zich ook tot het toepassen van permacultuur:

 • biologische groenten uit eigen tuin

 • minder onderhoud

 • bio-diversiteit

 • een prachtige moestuin

 • lange termijn denken

Om dit te bereiken, wil ik werken met verschillende groentebedden met praktische afmetingen, gescheiden door vaste paden zodanig dat elk bed overal bereikbaar is van een pad. Op die manier moet je nooit het bed zelf betreden, waardoor de grond luchtiger blijft, wat een aantal voordelen oplevert:

 • Makkelijker wieden, planten, zaaien in die rulle grond.

 • Meer bodemleven.

 • Wortels kunnen dieper gaan.

 • Minder werk; aangezien de grond luchtig blijft moet je niet meer spitten.

 • Betere aanvoer van vocht.

De totale bruikbare oppervlakte zal hierdoor wat verminderen, maar je wint aan kwaliteit en opbrengst.


Vandaag alvast wat research gedaan en ook even de tuin op schaal uitgetekend, zodat ik de bedden kan inplannen.

De kinderen zijn intussen bezig aan lijstjes met dingen die ze in de moestuin willen.


20/02/2021


Met het eerste mooie weer begonnen met de eerste opruimwerken.

Kruidenbak volledig leeg gemaakt, bemest en los gemaakt. Klaar voor een verse lading kruiden!


19/02/2021


Door andere prioriteiten was het de vorige jaren niet mogelijk om mij met de moestuin bezig te houden, maar de jaren ervoor hadden we toch mooie resultaten; en dus gaan we er dit jaar (en hopelijk ook de komende jaren) terug voor. Hieronder een collage van de resultaten van een aantal jaren geleden.
113 keer bekeken0 reacties
 

Alle foto's (C) 2014-2018 door Ludwig Stuyck

Dunatis BVBA, Geertruimoerstraat 10A, B-3128 Baal
BTW BE0832.014.827, ING IBAN: BE40 3630 8157 9363