top of page

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

  • Foto van schrijverLudwig Stuyck

Moestuin 2022

Bijgewerkt op: 25 okt. 2022

Vorig jaar was het eerste jaar dat ik het concept van de 'wilde moestuin' (Het Project Yggdrasil, Frank Anrijs) ben beginnen toe te passen. Dat is zo goed meegevallen dat ik dit jaar nog een stapje verder wil gaan.

In dit artikel probeer ik de belangrijkste gebeurtenissen te beschrijven, in chronologische volgorde.


25/10/2022


Het is bijna november, maar het lijkt wel lente. De komende dagen worden zelfs temperaturen voorspeld van 22 graden, en dan raakt de natuur een beetje van slag. De courgetteplant begint af te sterven maar produceert wonderwel nog steeds courgettes. En de paprika's, tja, kijk zelf maar. Beetje bizar...


08/10/2022


Ik ben begonnen met de tuin winterklaar te maken, maar dat wil niet zeggen dat het al gedaan is met oogsten. De laatste tomaten afgehaald, paprika's, rode en witte kool, warmoes. Dit jaar ook eens twee plantjes zoete aardappel gezet om te proberen, en dat bracht ons meer dan 7 kg aardappelen op.

De komende weken zullen we nog verder kunnen blijven oogsten van bijvoorbeeld eeuwig moes. Intussen een grote struik geworden van koolachtige bladeren die je het hele jaar door kan plukken en klaarmaken. Eeuwig moes kun je stoven, stomen, verwerken in groenteschotels, puree of soep, en (in het voorjaar) de jonge blaadjes rauw eten in een salade.

Daarnaast heeft de goudbes zich zodanig uitgebreid dat er nu op verschillende plaatsen in de tuin struiken van staan. De oranje vruchtjes kun je plukken en zo rauw eten.

En zelfs de courgetteplant laat zich niet kennen en produceert nog steeds af en toe een lekkere courgette!

Voor de eerste keer had ik ook rode boerenkoolplantjes gezet. Deze zijn nu planten geworden van anderhalve meter groot, en de bedoeling is om deze te oogsten na de eerste vorst. Iets om naar uit te kijken, want dit heb ik nog niet eerder gegeten.

En warmoes... kan je ook blijven oogsten en is gestoofd heel lekker!

De paprika's beginnen nu meer paprika's op te brengen dan tijdens de zomer.


En bloemetjes zijn er ook nog steeds...03/09/2022


Zoals reeds gezegd, een uitstekend tomatenjaar. Dit is slechts een deel.... de stokken die ik elk jaar gebruik zijn dit jaar zelfs allemaal stuk gegaan door het gewicht van de trossen.... en nu tomatensaus maken. Hoe wij onze basistomatensaus maken is als volgt:

  • Uien grof snijden, look pletten. Tomaten in partjes snijden, het harde/groene deel eraf halen. Alles in ovenschotel doen.

  • Olijfolie rijkelijk erover gieten, kruiden met peper en zout (en andere kruiden naar believen). Onder elkaar mengen.

  • Dan ongeveer anderhalf uur in een voorverwarmde oven op 180 graden, af en toe eens roeren.

  • In een grote kom of kookpot gieten en mixen.

  • Door een zeef halen.

  • Deze basissaus vriezen wij in porties in, om dan later te gebruiken in gerechten zoals spaghettisaus enz.


04/08/2022


En de tomaten beginnen nu ook... we bereiden ons voor op veel keukenwerk om ze te verwerken! Het is nu één van de droogste zomers ooit. Het heeft al een maand zo goed als niets geregend, en we hebben regelmatig temperaturen van 30 graden en meer. Vandaar dat enkele tomaten en paprika's wat vlekken hebben opgelopen, maar niets catastrofaal. Doch wat wel opmerkelijk is, is dat ik de afgelopen maanden ook zelf nog nooit water gegeven heb in de moestuin. De voordelen van deze manier van tuinieren zijn nu toch duidelijk zichtbaar!


29/07/2022


Enkele tomaten en paprika's hebben helaas last van zonnebrand. Doch de schade valt voorlopig mee. De rest gaat zijn gangetje...


11/07/2022


Grote bloemkolen, en nog meer bloemen... benieuwd wanneer de tomaten zullen beginnen kleuren!


06/07/2022


Tientallen vlinders, bijen en hommels vinden nu elke dag hun weg naar de moestuin. Het eerste reukerwtbloemmetje laat zich zien, en elke dag eten we wel iets uit de tuin.03/07/2022


Moeiteloos hele grote broccoli's dit jaar, en dat zonder mesten! De mini-aubergines hebben we intussen ook al uitgetest, gegrild in de pan met zout, peper en rozemarijn. De eerste paprikaatjes zijn er ook, net als de eerste courgette. We kunnen nu bijna dagelijks oogsten.


19/06/2022


De eerste broccoli's zijn klaar! Ook de baby-aubergines kunnen we één van de volgende dagen oogsten. De eerste tomaatjes beginnen tevoorschijn te komen, net als de courgettebloemen.


12/06/2022


De eerste koolrabi geoogst, de broccoli komt piepen, meer bloemetjes komen kris kras de kop opsteken, komkommerkruid komt massaal tevoorschijn.


Lieveheersbeestjes zijn ijverig aan het werk om de luizen de baas te kunnen.


Zaaien onder houtsnippers is perfect mogelijk. Dit zijn viooltjes die stilaan tevoorschijn komen.


En om eens te proberen heb ik een tijdje geleden dille en koriander ter plaatse gezaaid onder een miniserre. Die beginnen nu ook uit te komen.


06/06/2022


Er beginnen nu spontaan tussen de groenten wilde bloemen op te duiken, een nieuwe stap in de schijnbare chaos treedt in werking!

Ik zie ook tientallen vlinders en bijen van bloem tot bloem vliegen, en dat is precies wat ik wilde bereiken!