top of page

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

 • Foto van schrijverLudwig Stuyck

Quiz #3

Bijgewerkt op: 4 nov. 2018

Histogrammen zijn een weergave van hoe de belichting (helderheid van het spectrum van kleuren) van een foto in elkaar zit. Ik beschouw ze een beetje als de vingerafdruk van een foto. De onderstaande oefening heb ik altijd heel erg leuk gevonden omdat je zo histogrammen goed leert lezen en begrijpen, en ook hoe je ze kan gebruiken om de belichting van je foto op punt te stellen of problemen zoals overbelichting/onderbelichting te detecteren.

Elk histogram hieronder is vrij uniek. De vraag is dus: zoek uit welke histogram overeen komt met welke foto.

Het antwoord

*** SPOILER ALERT! ***

Dit zijn de overeenkomende histogrammen:

 • Foto A hoort bij histogram 5. Het contrasterende tussen de witte bloemen en de donkere achtergrond resulteert in een typerend histogram met twee pieken: een linkse piek die de donkere achtergrond voorstelt, en een rechtse piek dan dan de representatie vormt van de witte bloemen.

 • Foto B hoort bij histogram 3. Deze foto bevat hoofdzakelijk tinten die gaan van donker naar midtones, maar weinig lichte tinten, wat resulteert in een een histogram dat voornamelijk rond het centrum ligt.

 • Foto C hoort bij histogram 10. Deze foto bevat hoofdzakelijk lichte tinten, wat ook weergegeven wordt door een voornamelijk rechts piek in het histogram.

 • Foto D hoort bij histogram 7. Deze foto bevat voornamelijk de donkere tinten, en midtones, waardoor het histogram links begint en richting centrum begint uit te sterven.

 • Foto E hoort bij histogram 2. Deze low-key foto heeft typisch een histogram dat zich voornamelijk links bevindt, omdat het een erg donkere foto betreft met weinig belichting, en omdat er ook geen kleuren te zien zijn is het histogram volledig grijs.

 • Foto F hoort bij histogram 4. Het omgekeerde van foto E, high-key, en zoals je ziet ook het omgekeerde histogram!

 • Foto G hoort bij histogram 8. Deze omelet bevat enkel mid-tones, geen extreem donkere of extreem heldere tinten, wat resulteert in een evenwichtige piek over het centrum heen zonder de linker- en rechterkant van het histogram te raken.

 • Foto H hoort bij histogram 9. Bij vuurwerk hebben we te maken met een zwarte omgeving met vuurwerk dat in dit geval ook relatief gezien vrij donker is door de kleuren. Vandaar dat we hier hoofdzakelijk een piek links zien, met een hele kleine fractie die uitloopt tot rechts wat de kleine hoeveelheid wit voorstelt in het vuurwerk.

 • Foto I hoort bij histogram 6. Deze foto laat het kleurenspectrum zien van een regenboog, gaande van rood, oranje, geel, groen over blauw, indigo en violet. Dat betekent dus dat we hier alle kleuren terugvinden behalve zwart en wit, wat zich ook laat zien in het histogram. Deze lijkt een beetje op histogram 8, het enige verschil is dat we hier een nog ruimer spectrum hebben van kleuren waardoor de piek in het histogram zich breder uitstrekt.

 • Foto J hoort bij histogram 1. Dit dambord heeft een apart histogram. Elk verticaal lijntje in een histogram vertegenwoordigt namelijk een bepaalde kleurtint, en aangezien we hier slechts drie kleurtinten hebben, krijgen we drie lijntjes te zien. Het linkse vertegenwoordigt de zwarte vlakken, het rechtse de witte vlakken, en het middelste de grijze vlakken.

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Abonneren

Wil je geinformeerd worden over nieuwe artikels?

Abonneer je dan hier!

startpaginalogo.jpg.png

met interesse in tuinieren, wijn, darts, gastronomie en zo van die dingen.

HOBBYFOTOGRAAF

 • Facebook Social Icon
bottom of page