Blog

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

Om geen artikel te missen, kan je je abonneren op deze blog. Je krijgt dan een mailtje elke keer als ik iets nieuws plaats! 

 

Veel plezier! 

  • Ludwig Stuyck

De wijnliefhebber

Bijgewerkt: 4 uur geleden

Er zit meer filosofie in een fles wijn dan in alle boeken, aldus Louis-Pasteur. En de man had groot gelijk, aldus mezelf.

Sinds maart 2020 wordt ons leven grotendeels bepaald door COVID-19, en dat heeft er mee voor gezorgd dat een waakvlammetje in mij werd aangewakkerd en er intussen een heuse brand is uit ontstaan. Mijn interesse in wijn is sindsdien fors toegenomen in die mate dat er een wijnkelder is ontstaan, en daarrond is dan eigenlijk de rest van de mancave tot stand gekomen.


Man cave

Ik citeer even wikipedia: "Een mancave is een plek waar mannen hun hobby of favoriete bezigheden kunnen beoefenen. Vaak is het een zolderkamer of garage, die helemaal naar hun smaak is ingericht." En dat is exact waar ik nu een tijdje mee bezig ben. Ik heb mij het recht toegeëigend om een ruimte van onze kelder helemaal in te palmen om daar mijn eigen ding te doen. Met toelating van de vrouw, weliswaar.

Een kelder is ideaal omdat de temperatuur daar vrij stabiel blijft. Uiteraard is het in de winter kouder dan in de zomer, maar deze temperatuursveranderingen gebeuren zeer langzaam en dat is een goede zaak; want als er iets is dat wijn niet graag heeft, dan is het plotse en regelmatige hevige temperatuurschommelingen. In de winter schommelt het rond de 12 graden, bij een lange hittegolf zoals we recent gehad hebben komen we aan 21 graden, maar die overgang gaat zeer geleidelijk.

Hoewel de inrichting van ons huis eerder strak landelijk met moderne toetsen te noemen is, wilde ik voor deze ruimte een sprong terug in de tijd maken.

Het getik en getak van de antieke klok, die zich elk (half)uur laat horen met haar getingel en getangel, versterkt het gevoel om even in een andere eeuw te vertoeven nog eens extra.


Wijn dus

Maar goed, wijn dus. Daar draait het eigenlijk om. Op die paar maanden tijd toch al aardig wat wijntjes gedegusteerd en beoordeeld. Ik ben natuurlijk nog verre van expert, en ik zit nog in de fase van ontdekken en experimenteren met wijnen over de hele wereld. Dat gaat van wijnen van België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië.... maar natuurlijk ook wereldwijnen in wat meer exotische landen zoals Zuid-Afrika, Chili, Amerika... en zelfs de misschien wat minder gekende waar ik ook al fantastische pareltjes heb ontdekt, zoals Roemenië en Armenië.


Wat ik al met zekerheid geleerd heb is dat regel nummer één is dat wijn heel subjectief is. De associaties die je maakt wanneer je wijn ziet, ruikt en proeft zijn voor iedereen anders, en daardoor kan het gerust zijn dat iemand anders andere dingen gewaarwordt. Een wijn die anderen rommel vinden kan ik fantastisch vinden en vice versa.


Ik heb intussen wel al ontdekt dat mijn smaakpatroon opvallend veel richting Italië gaat, en dat de beoordelingen van Luca Maroni bijvoorbeeld bijna altijd matchen met hetgeen ik lekker vind.


In juli 2020 heb ik een wijngroep opgericht op Facebook. Uiteraard om ervaringen te delen met anderen, tips uit te wisselen, maar ook om samen wijnen aan te kopen. De groep telde vrij snel een 40-tal leden, en zijn er intussen al gezamenlijke aankopen gebeurd, en brengen mensen zelfs op vakantie soms eens flessen mee. Iedereen is natuurlijk welkom :)


Wijn kopen gebeurt op verschillende plaatsen. Dat kan online zijn via wijnbeurs, wijnvoordeel of wereldwijnen; of bij de wijnboer zelf, of zelfs gewoon in het grootwarenhuis. Gewapend met de Vivino app spendeer ik dan soms best wat tijd in het wijnrek, op zoek naar nieuwe ervaringen.


Het leuke aan wijn is dat het zo divers is. Elke keer dat ik een fles open doe, ben ik razend benieuwd. Wordt het een knaller, een flop, of is het een totaal onopvallende wijn die ik snel vergeten zal zijn... Dat maakt dat het nooit gaat vervelen. Elke wijn probeer ik dan vanuit het oogpunt van de beginnende liefhebber te beoordelen.


Toppers

De wijnen die ik zelf opnieuw zou kopen of zelfs een voorraad van zou aanleggen, lijst ik hieronder op. Ik geef er zelf graag een score op 5 aan om voor mezelf een indicatie te hebben. Deze lijst wordt continue uitgebreid met nieuwe ontdekkingen :)


Wijn heb je in alle prijscategorieën, de onderstaande wijnen zitten allemaal ergens tussen 5 en 30 EUR.


The Coco Chocolate Merlot 2019 (4.5 / 5)

Sommige mensen vinden Vivino niet de beste app omdat de ratings twijfelachtig zouden zijn en de opzet eerder commercieel is, maar mijn ervaring ermee is toch eerder positief. Want na de Rosso N.V. heb ik dankzij een tip van Vivino ook de The Coco Chocolate Merlot ontdekt. Ze verkopen het als “Magische Merlot The Coco Chocolate voor de laagste prijs in Europa”, en om eerlijk te zijn, het is echt geen valse reclame. In de geur ruikt je vooral kers maar niet te uitbundig. En als je dan een slok neemt, proef je net Italië, ook al is het een Zuid-Afrikaanse wijn. Bijzonder verwarrend vond ik het! De kersen komen dan ook door, maar ik proef ook zwart fruit.


Een volle wijn, niet overdreven zuur, niet overdreven zoet, en tegelijk al meteen na het openen van de fles een zachte streling op de tong met een lichte hout nuance als gevolg van vijf maanden houtrijping en wat donkere chocolade. De lichte chocoladesmaak komt omdat de houten vaten 'getoast' worden. Bij het toasten wordt de binnenkant van het vat boven een (eiken) vuur aangebrand.


Toch wel een bijzondere verrassing geweest, deze. Zo zie je maar dat je af en toe juweeltjes ontdekt aan een spotprijs.


Wijnstreek: Zuid-Afrika / Western Cape / Coastal Region / Stellenbosch

Wijnhuis: Mooiplaas Wine Estate Druivenrassen: Merlot

Links: Vivino Gekocht bij Vivino (~7 €).


Robert Mondavi Rum Barrell Merlot “Private Selection” 2017 (4,7 / 5)

Eik, vanille en zwart fruit in de geur, de dronk voelt als een zwoele, super-aromatische en krachtige smaakbom die zich verder zet in de nadronk. Dit is dus echt geen subtiele wijn. Prominente aanwezigheid van chocolade en vanille, de eerste wijn waar ik dit zo opmerkelijk in kan detecteren. Wat een fantastische wijn, mede dankzij de houtrijping in rum vaten. Ik denk dat dit omwille van zijn complexiteit niet voor iedereen is, maar ik ben er in elk geval voor gewonnen.


Dit is er eentje die ik eigenlijk liever zo drink, als digestief, want de smaaktonen zijn zo aangenaam dat deze wijn niets anders nodig heeft. Zuur en zoet perfect in balans.


Geen wijn waar je vele glazen ineens van drinkt. De eerste en tweede dag is hij zo intens dat één of twee glazen eigenlijk ideaal zijn. De derde dag echter wordt de vanille en het hout minder intens, en de wijn nog zachter, waardoor je met dezelfde wijn weer een andere beleving hebt.


Wijnstreek: Verenigde Staten / California / Central Coast / Monterey County

Wijnhuis: Robert Mondavi Private Selection Druivenrassen: Merlot

Links: Vivino Gekocht bij Delhaize (~15 €).Appassito Primitivo 2019 (4,4 / 5)

Voor de prijs is dit een absolute aanrader. Deed mij wat denken aan de Black Chocolate. Droge rode wijn, aards, vleugje eik, uitgesproken rijp rood en zwart fruit, wat zoeter dan zuur. Zeer aangename en toegankelijke wijn.


Wijnstreek: Italië / Puglia / Salento

Wijnhuis: Masso Antico Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino Gekocht bij Colruyt (~7 €).


Lussac Saint-Émilion 2015 (4,2 / 5)

Gekregen van een collega/vriend; en hiermee heeft hij mij zeker wel een plezier gedaan. Dit is een zachte en sensuele Bordeaux! De geur verraadt meteen rijp rood fruit, kersen; en nodigt uit om meteen een slok te nemen.

Het rode fruit wordt inderdaad bevestigd in de dronk die ook zacht is, en je wordt aangename tannines gewaar, en een vleugje eik.

De nadronk is vrij lang; zo eentje dat gedurende langere tijd blijft plakken. Nadat de wijn zich wat heeft kunnen ontwikkelen werd het eikenaroma meer prominent, en ook goed waarneembaar in de geur.

Ik heb nog niet veel ervaring met Franse wijnen en er zitten er ook niet zo veel in mijn wijnkelder, maar deze doet mij wel zin krijgen om de Bordeaux streek beter te leren kennen. Dank je wel, Sven! :)


Wijnstreek: Frankrijk / Bordeaux

Wijnhuis: Château Prieuré Lalande Druivenrassen: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Links: Vivino Gekregen, kwam van Prik en tik (~16 €).Reserve Haghtanak (4,6 / 5)

Armenië, het was niet meteen het eerste land waar ik aan dacht als men het heeft over wijn. Maar omdat ik hou van diversiteit in mijn wijnvoorraad, is het wel iets dat ik absoluut wou proberen. Deze wijn wordt gemaakt van een zeldzaam druivenras, de Haghtanak, wat zoveel betekent als 'overwinning'. Maar is het wel een winnaar?


Het eerste wat opviel was de opvallende mooie paarse kleur van deze wijn. In de neus meteen een mooi eikenhout aroma, een fluweelzachte toon van donker fruit; maar ik moest ook aan het zoete van cassis denken of zelfs bloemen. De dronk was eerder droog, minder zoet dan de geur deed vermoeden, maar het viel mij enorm op dat de balans in deze wijn tussen zoet en zuur gewoon perfect zit. Ook hier vooral zwart fruit, eik, en kruidigheid. Volle wijn met een mooie complexiteit en aangename tannines. Bleef heel lang en zacht plakken in de mond, waardoor je van één slok nog lang kon nagenieten, ook het hout bleef nog lang aanwezig dankzij de 14 maanden rijping in Kaukasische eikenhouten vaten. Werd na een paar uur nóg zachter. Ik had om één of andere reden op voorhand al hoge verwachtingen, en dan schuilt het gevaar er natuurlijk in dat je sneller ontgoocheld bent als de verwachtingen niet worden ingelost. Maar dat was niet het geval. Deze Armeense wijn komt zonder blozen op mijn lijstje van favorieten.


Wijnstreek: Armenië / Ararat

Wijnhuis: Tushpa Druivenrassen: Haghtanak

Links: Vivino Gekocht bij Tushpa Wines (~26 €).


Primordial Fetească Neagră 2018 (4.7 / 5)

Toen mijn vrouw eens naar de Bio-Planet moest gaan, vroeg ik haar eens om een paar foto's te maken van de wijnen die ze daar in hun gamma hadden. Op basis van die foto's vroeg ik haar om twee wijnen mee te brengen, en dit was er één van.


Dit is zo'n wijn waarvan de geur na het openen van de fles mij direct omver blies en ik bijna zeker was dat dit helemaal mijn ding ging zijn. En dat was ook. Wow.


Een donkerpaarse bio-dynamische rode wijn uit Roemenië, met een intense geur van kers, vanille en hout. Een volle vette rode wijn met een zoete toets en een kruidige afdronk, maar wat een streling voor de smaakpapillen! Het wordt geproduceerd onder de handtekening van oenoloog Philippe Cambie, door Robert Parker uitgeroepen tot beste wijnmaker ter wereld in 2010. Dat wist ik pas achteraf, maar het matcht wel met mijn persoonlijke ervaring. Stevig alcoholpercentage van 15.3%, maar je merkt daar niets van.


Wijnstreek: Roemenië / Murfatlar

Wijnhuis: Domeniul Bogdan Druivenrassen: Feteasca Neagra

Links: Vivino Gekocht bij Bio-Planet (~18 €).


1 Uno Primitivo di Manduria 2018 (4.6 / 5)

Deze heb ik gevonden tijdens een vakantie in Luxemburg in de plaatselijke Delhaize. De fles was pas open en toen al rook en proefde je intens rood fruit, dat aan je gehemelte bleef plakken. Wat later kreeg het zwart fruit de boventoon. Zoete toets maar mooi in balans met de zuren.


Van deze heb ik dan meteen ook een voorraad ingeslagen. Het blijkt dat de Primitivo druif absoluut één van mijn favoriete druivenrassen is tot nu toe.


Wijnstreek: Italië / Puglia / Primitivo di Manduria

Wijnhuis: Masseria La Volpe

Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino

Gekocht bij Delhaize (~13 €).


Black Chocolate di Montebello Appassimento 2018 (4.6 / 5)

Een volle roomzachte rode wijn met vooral donker fruit, toetsen van mokka, en licht hout. Prijswinnaar, en dat blijkt... het Black Label kwaliteit betekent dat dit de beste cuvée van het huis is.


Gemaakt volgense de Appassimento manier van wijnmaken, waarbij de meest rijpe druiven eerst worden ingedroogd en daardoor de intensiteit nog wordt versterkt.


Wijnstreek: Italië / Puglia

Wijnhuis: Montebello

Druivenrassen: Merlot, Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia

Links: Vivino

Gekocht bij wijnbeurs.be (~12 €).

Weathered Hands Chenin Blanc 2018 (4,5 / 5)

Toegegeven, ik heb altijd een voorkeur gehad voor rode wijn. Maar deze witte wijn heeft mij toch enigszins kunnen overtuigen dat ik van dat vooroordeel moet afstappen. En de reden hiervoor is het sublieme hout dat in deze wijn aanwezig is als gevolg van de rijping op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 12 maanden.


Deze wijn heb ik leren kennen tijdens een degustatie bij wijnhuis Verlinden, en meteen bijbesteld. Kun je behoorlijk lange tijd bewaren.


Wijnstreek: Zuid-Afrika / Western Cape / Coastal Region / Swartland

Wijnhuis: Dewaldt Heyns

Druivenrassen: Chenin Blanc

Links: Vivino

Gekocht bij wijnhuis Verlinden (~20 €).Primitivo Appassimento 2017 (4,3 / 5)

Mooie volle, zachte en romige wijn met de geur van rood fruit, initieel ook de smaak van rood fruit maar daarna overgang naar rijp zwart fruit, braambessen, chocolade. Hij heeft een zoete toets maar er is nog een mooi zuurtje aanwezig ook waardoor het geheel mooi in balans zit. Subtiele kruidigheid. Het is een doordrinker en met 14.5% alcohol kan dat gevaarlijk zijn. Bekroon met 99 punten en ook weer gemaakt volgens de Appassimento methode.


Wonderwel ontdekt in de Aldi aan een stuntprijs, maar je moest er wel op tijd bij zijn en ik vermoed dat het een tijdelijke actie was.


Wijnstreek: Italië / Puglia

Wijnhuis: Ronco di Sassi

Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino

Gekocht bij Aldi, maar ook bij wijnbeurs.be te vinden(~25 €).Governo all’uso Toscano 2017 (4,6 / 5)

Ontdekt via een actie van de VAB autobijstand, jawel! En opnieuw gemaakt van gedeeltelijk ingedroogde druiven wat zorgt voor een sensationeel rijke en geconcentreerde wijn. Karakter, vol, en tegelijk toch zacht. Veel rood fruit. Drinkt veel te makkelijk weg en dat is vervelend als je nog maar twee flessen over hebt, dus deze heb ik intussen ook weer rijkelijk aangevuld in mijn wijnkelder.


Kreeg 99 punten van The Italian Wine Guy en een gouden medaille op de Berliner Wein Trophy.


Van dit huis is de Grand Maestro Italiano Chianti DOCG Nuova Generazione nog zo een pareltje.


Wijnstreek: Italië / Toscana

Wijnhuis: Grand Maestro Italiano

Druivenrassen: Merlot, Sangiovese

Links: Vivino

Gekocht bij wijnvoordeel.be (~15 €).


Rioja Reserva 2015 (4,5 / 5)

Verrassend zachte aanzet en afdronk, je proeft ook duidelijk het hout. Mooie afdronk, vrij droog, maar tannines die toch aangenaam in de mond blijven plakken. Toen de fles pas open was had ik al een 4 gegeven, maar na wat luchten geëvolueerd tot een 4.5. En dat is voor mij dan een toppertje en zeker voor herhaling vatbaar!


Wijnstreek: Spanje / Rioja

Wijnhuis: Marqués de Riscal

Druivenrassen: Tempranillo

Links: Vivino

Gekocht bij Delhaize (~13 €).Velluto Rosso Beneventano Aglianico 2016 (4,5 / 5)

Superzachte wijn met een volle en intense smaak van rood fruit, wat zich ook meteen vertaald onder de naam 'Red Velvet'. Nog beter als je hem een tijdje laat ademen.


Wijnstreek: Italië / Campania

Wijnhuis: Nativ

Druivenrassen: Aglianico

Links: Vivino

Gekocht bij wijnbeurs.be (~10 €).
Rosso N.V. (4,5 / 5)

Ik kan meteen zeggen dat dit prijs/kwaliteit het beste is dat ik al heb mogen proeven. Zeer zachte rode wijn, rood fruit, mooi vol en romig, licht eik; smaakte fantastisch bij vlees maar ook om zo te drinken. De fles op voorhand open doen en de wijn wat laten rusten maakt 'm nog beter. Zeker niet te koel drinken.


Wijnstreek: Italië / Vino d'Italia

Wijnhuis: Astrale

Druivenrassen: Merlot, Nero d'Avola, Montepulciano, Primitivo

Links: Vivino

Gekocht via Vivino (~6 €).

Verdugo 2012 (4,6 / 5)

Mijn eerste kennismaking met een bio-dynamische wijn, cadeau gekregen van een Nederlandse chef. En meteen prijs! Intens ruikende wijn, fluweelzacht, blijft optimaal zelfs de dag nadien. Een Merlot die je wegblaast.


Wijnstreek: Italië / Veneto

Wijnhuis: Masiero Gianfranco

Druivenrassen: Merlot

Links: Vivino

Te koop bij Verdugo (~30 €).

Campolaia Rosso Toscana 2018 (4,5 / 5)

Zacht, romig, vol... weer zo'n fantastisch wijn voor een ongelooflijke prijs kwaliteit verhouding. Zeer zacht en de tannines zijn aangenaam. Hout, vanille. Dikke aanrader!


Wijnstreek: Italië / Toscana

Wijnhuis: Rossetti

Druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese

Links: Vivino

Te koop bij wijnvoordeel.be (~14 €).


Neropasso Originale Veneto Rosso 2015 (4,1 / 5)

Voornamelijk zwart fruit, niet droog. Vrij zoet. Meteen bijbesteld, super toegankelijke wijn, vandaar dat dit de bestseller is op wereldwijnonline. Kan zo gedronken worden, en voor mij zelfs bijna dessertwijn. Niet te koel drinken, dan mis je veel.


Wijnstreek: Italië / Veneto

Wijnhuis: Biscardo

Druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Corvina, Corvinone

Links: Vivino

Te koop bij wereldwijnonline.be (~9 €).167 keer bekeken
 

Alle foto's (C) 2014-2018 door Ludwig Stuyck

Dunatis BVBA, Geertruimoerstraat 10A, B-3128 Baal
BTW BE0832.014.827, ING IBAN: BE40 3630 8157 9363