top of page

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

  • Foto van schrijverLudwig Stuyck

De wijnliefhebber (deel 4)

De magic decanter. Het lijkt een gadget, en wat je dan vaak hebt is dat het slecht of niet werkt. Is het een onding? Of...

We weten dat wanneer een fles wijn wordt open gedaan, de wijn nog een tijd nodig heeft om op smaak te komen. Dat kan een uur zijn, misschien nog langer, om uiteindelijk zijn volledig potentieel te bereiken.


De reden is dat door zuurstof wijn zich gaat ontwikkelen. Wanneer we een glas wijn gaan degusteren, is één van de eerste dingen die we doen het walsen van de wijn, door met het glas cirkelvormige bewegingen te maken. Daardoor wordt de wijn belucht, en komen de aroma's vrij. Men zegt dat de wijn moet ademen. Het gevolg is een zachtere wijn met vollere en rijkere aroma's.


Traditioneel worden wijnen gedecanteerd: het overschenken van de wijn in een glazen karaf. Naast het toevoegen van lucht kan hierdoor ook de droesem (het bezinksel) van de wijn gescheiden worden, wat nodig is zeker bij oudere wijnen. Maar zoals gezegd kost dit proces tijd, en is vrij omslachtig.


De magic decanter is ontworpen om dit proces te versnellen. Het enige dat je moet doen is je glas eronder zetten, en de wijn er van boven erdoor gieten. Een intern zeefje filtert eventueel bezinksel eruit, en het mechanisme zorgt er verder voor dat zuurstof wordt toegevoegd aan de wijn.Het ding kost nog geen 30 €, dus ik was natuurlijk superbenieuwd om het zelf uit te proberen. Werkt het echt?


Vandaag heb ik het gadget ontvangen. Een verslagje van mijn persoonlijke ervaring volgt spoedig!


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Abonneren

Wil je geinformeerd worden over nieuwe artikels?

Abonneer je dan hier!

startpaginalogo.jpg.png

met interesse in tuinieren, wijn, darts, gastronomie en zo van die dingen.

HOBBYFOTOGRAAF

  • Facebook Social Icon
bottom of page