top of page

Welkom op mijn blog! Uiteraard zal deze vooral gericht zijn op fotografie, maar aangezien ik dit vaak combineer met andere hobby's, kan je hier heel uiteenlopende onderwerpen vinden.

  • Foto van schrijverLudwig Stuyck

De wijnliefhebber (deel 2)

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2021

In het eerste deel had ik het over het ontstaan van mijn man-cave. Nu is het tijd om het even te hebben over het degusteren en beoordelen.

Op die paar maanden tijd toch al aardig wat wijntjes gedegusteerd en beoordeeld. Ik ben natuurlijk nog verre van expert, en ik zit nog in de fase van ontdekken en experimenteren met wijnen over de hele wereld. Dat gaat van wijnen van België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië.... maar natuurlijk ook wereldwijnen in wat meer exotische landen zoals Zuid-Afrika, Chili, Amerika... en zelfs de misschien wat minder gekende waar ik ook al fantastische pareltjes heb ontdekt, zoals Roemenië en Armenië.


Wat ik al met zekerheid geleerd heb is dat regel nummer één is dat wijn heel subjectief is. De associaties die je maakt wanneer je wijn ziet, ruikt en proeft zijn voor iedereen anders, en daardoor kan het gerust zijn dat iemand anders andere dingen gewaarwordt. Een wijn die anderen rommel vinden kan ik fantastisch vinden en vice versa.


Ik heb intussen wel al ontdekt dat mijn smaakpatroon opvallend veel richting Italië gaat, en dat de beoordelingen van Luca Maroni bijvoorbeeld bijna altijd matchen met hetgeen ik lekker vind.


In juli 2020 heb ik een wijngroep opgericht op Facebook. Uiteraard om ervaringen te delen met anderen, tips uit te wisselen, maar ook om samen wijnen aan te kopen. De groep telde vrij snel een 40-tal leden, en zijn er intussen al gezamenlijke aankopen gebeurd, en brengen mensen zelfs op vakantie soms eens flessen mee. Iedereen is natuurlijk welkom :)


Wijn kopen gebeurt op verschillende plaatsen. Dat kan online zijn via wijnbeurs, wijnvoordeel of wereldwijnen; of bij de wijnboer zelf, of zelfs gewoon in het grootwarenhuis. Gewapend met de Vivino app spendeer ik dan soms best wat tijd in het wijnrek, op zoek naar nieuwe ervaringen.


Het leuke aan wijn is dat het zo divers is. Elke keer dat ik een fles open doe, ben ik razend benieuwd. Wordt het een knaller, een flop, of is het een totaal onopvallende wijn die ik snel vergeten zal zijn... Dat maakt dat het nooit gaat vervelen. Elke wijn probeer ik dan vanuit het oogpunt van de beginnende liefhebber te beoordelen.


Toppers

De wijnen die ik zelf opnieuw zou kopen of zelfs een voorraad van zou aanleggen, lijst ik hieronder op. Deze lijst wordt continue uitgebreid met nieuwe ontdekkingen :)


Wijn heb je in alle prijscategorieën, de onderstaande wijnen zitten allemaal ergens tussen 5 en 30 EUR.


Midalidare Mogilovo Single Vineyard Grand Vintage Syrah

26/03/2021 - Mijn eerste Bulgaarse wijn, aangeraden door iemand van mijn wijngroep. De kleur is donkerrood, en het aroma is kruidig, fruitig en een beetje rokerig, veelbelovend! En jawel, dat vertaalde zich mooi naar een door eik vergezelde mooie kruidige, intense en volle body, met expressieve maar aangename tanines; en donker fruit zoals pruimen. Een van de mooiste wijnen die ik de afgelopen maanden mogen drinken heb.


Wijnstreek: Bulgarije / Thracian Valley

Wijnhuis: Midalidare Druivenrassen: Shiraz/Syrah

Links: Vivino Gekocht bij Delhaize (~18 €).



Cantine Paradiso 1954 Primitivo Puglia 2018

05/02/2021 - Wat een stevige, intense en volle primitivo, met hoofdzakelijk aroma's van rijp zwart fruit (kersen), die ook al in de neus stevig binnenkwamen. De tanines zijn behoorlijk aanwezig maar zeer aangenaam en zacht, en zorgen voor een kruidigheid dat tegen je gehemelte blijft plakken. Het hout is ook aanwezig maar zeker niet overheersend. Niet uitgesproken zoet, niet zo veel aciditeit; droog en mooi in balans. Afdronk is medium lang. Ja, zo mogen ze er mij nog geven!


Wijnstreek: Italië / Puglia

Wijnhuis: Cantine Paradiso Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino Gekocht bij Vivino (~14 €).



Herdade Grande Gerações Colheita Seleccionada 2014

02/02/2021 - Wow. Het eerste dat opviel was het uitgesproken intense aroma van deze wijn, zalig, en dan weet je dat de kans groot is dat het een topper zal worden. Daarna zwart rijp fruit, licht eik, mooie complexiteit, niet zoet, aangename zuren, en tannines die het gehemelte voelbaar strelen waardoor hij heel zacht aanvoelt. Uiteindelijk blijft hij nog een tijdje aan het gehemelte plakken. Het betere werk, wat mij betreft!


Wijnstreek: Portugal / Alentejano

Wijnhuis: Herdade Grande Druivenrassen: Shiraz/Syrah, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Touriga Nacional

Links: Vivino Gekocht bij Portevinho (~18 €).



Domeniul Bogdan Primordial Chardonnay 2017

31/01/2021 - Mooie volle, zachte en romige witte wijn, met een lichte zoete toets maar toch ook met de nodige aciditeit om het geheel in balans te brengen. Groene appel, een vleugje citroen en ananas, en op de achtergrond wat eik. Toen de fles uit de kelder kwam en pas open was, had hij met 11 graden al een indrukwekkend smakenpallet en complexiteit. Naar mijn bescheiden mening moet deze wijn niet kouder gedronken worden dan 10 a 11 graden omdat je dan de beste smaken mist (dat was toch wat ik zelf ervaarde).


Wijnstreek: Roemenië / Murfatlar

Wijnhuis: Domeniul Bogdan Druivenrassen: Chardonnay

Links: Vivino Gekocht in Bio Planet(~15 €).


1000 Stories Zinfandel 2018

08/01/2020 - Mijn eerste kennismaking met de Zinfandel druif uit Californië, die geschikt is om kruidige wijnen te maken met veel body en smaak. Dat uit zich in deze mooie wijn! Met eerst een rijping op traditionele eikenhouten vaten en daarna nog kort gerijpt in gebruikte bourbon vaten krijg je een volle maar zachte wijn met lichte houttoets. Voornamelijk rijp donker fruit zoals kersen, en een vleugje vanille zonder dat deze overheerst. Dit is dus een ander verhaal dan bij de Robert Mondavi Rum Barrell Merlot “Private Selection”, waar de vanille zeer overheersend was. Nee, hier is alles mooi in balans, ook dankzij het mooie zuurtje, waardoor het een toegankelijkere wijn is die vlot wegdrinkt.


Wijnstreek: Verenigde Staten / California

Wijnhuis: 1000 Stories Druivenrassen: Zinfandel

Links: Vivino Gekocht in Delhaize(~20 €).


Marques de Casa Concha Cabernet Sauvignon 2017

31/12/2020 - Nog niet veel ervaring met Chileense wijnen, maar deze gaf mij toch het gevoel van een 'trapje hoger'. De geur alleen al was intens en deed me denken aan zwart fruit. De dronk was zeer zacht, vol en kruidig, met een mooie houttoets. Misschien nog wat gesloten, maar heeft bewaarpotentieel tot 2030 en zal vermoedelijk dus nog positief ontwikkelen om binnen een aantal jaren een echte knaller te worden, dus dat belooft! Gedronken bij wild, maar staat even goed op zichzelf. Topper.


Wijnstreek: Chili / Central Valley / Maipo Valley / Puente Alto

Wijnhuis: Marques de Casa Concha Druivenrassen: Cabernet Sauvignon

Links: Vivino Gekocht in Delhaize(~14 €).




Gorgo San Michelin 2019

23/12/2020 - Dit was wel een verrassing moet ik toegeven. De kleur is bijzonder: strogeel. Toen ik proefde was het een vreemde gewaarwording omdat ie zo zacht wegdronk, met duidelijke toetsen van appel, citrus, doch helemaal niet uitgesproken zurig, eerder mooi gebalanceerd met een wat zoete toets. Vrij vol en vet ook, ik denk dat deze veel mensen kan bekoren en dus heel toegankelijk is. Ja, voor een witte wijn toch behoorlijk onder de indruk.


Wijnstreek: Italië / Veneto / Bianco di Custoza

Wijnhuis: Gorgo Druivenrassen: Garganega, Trebbiano, Cortese

Links: Vivino Gekocht via wijngroep lid(~9 €).






Borgo Al Passo Nuova Generazione Chianti 2018

16/12/2020 - Het was op voorhand al een beetje een zekerheid dat dit soort wijnen in mijn lijstje terecht komt. Kersenaroma, mooi zacht en rond fruit, een zoete tint, kruidig. Mooi vol, bijna stroperig, niet te complex, en daardoor ook wel weer een gevaarlijke doordrinker. Een correcte Italiaan zoals ik had verwacht.


Wijnstreek: Italië / Toscana / Chianti

Wijnhuis: Borgo Al Passo Druivenrassen: Merlot, Sangiovese

Links: Vivino Gekocht bij wijnbeurs.be(~8 €)







Château Purcari Freedom Blend 2016

15/12/2020 - Dit is een wat vreemde ervaring geweest! Eerst en vooral, dit is een wijn met druivenrassen uit drie landen: Oekraïne, Georgië en Moldavië; gemaakt als politiek statement gezien de moeilijke situatie daar; vandaar ook de naam.


De aanzet is mooi vol, kruidig en smaakvol. Maar daarna verdwijnt alles echter snel als sneeuw voor de zon en blijf je achter met een droog mondgevoel met een bittertje, als gevolg van de vrij uitgesproken en rijpe tannines. Toen dacht ik, wat jammer. Na een tijdje verbeterde dit wel wat, en ondanks het weg blijven van een blijvende nadronk vond ik 'm toch verrassend aangenaam wegdrinken.


De dag erna was hij nog beter: de nadronk werd wat zachter, minder droog; dus ademen doet deze wijn duidelijk goed. Over het algemeen hou ik minder van bitter, maar ik moet toch zeggen dat dit net de wijn best interessant maakt. Zelfs zodanig dat hij een plaats in deze lijst verdient, ook al zal deze wijn niet voor iedereen zijn.


Wijnstreek: Portugal / Algarve

Wijnhuis: Château Purcari Druivenrassen: Băbească Neagră, Saperavi, Bastardo Magarachsky

Links: Vivino Gekregen (~20 €).


Marquês dos Vales Primeira Selecção Tinto 2012

02/12/2020 - Een Portugese wijn uit de Algarve die ik gekregen had, en ik ging uit van een lage verwachting gezien de middelmatige score op Vivino. Dat was een fout. Dit is nu eens een voorbeeld waarbij de score van Vivino helemaal niet overeenkomt met mijn persoonlijke ervaring en smaak.


Dit bleek een fantastische wijn te zijn dat helemaal aansloot bij mijn smakenpallet. Prachtig vol en intens van smaak, een hout aroma dat de wijn fantastisch begeleidt; wat een mooie verrassing was dit! Ik proef kersen, bessen, kruidigheid.


Het is een blend van de Syrah en de Petit Verdot, wat niets minder is dan een Franse combinatiekeuze op Portugese grond.


Wel een zeer gevaarlijke wijn, want hier blijf je van drinken als je niet oplet. Binnenkort verwacht ik dus zes extra flessen van de jaargang 2012 die in mijn wijnkelder mogen vertoeven voor (on)bepaalde tijd. Het feit dat hij na een dag nog steeds prima te drinken was, duidt mogelijk toch op een bewaarpotentieel.


Oh ja, aan een prijs van 8€ per fles was de verrassing eens zo opmerkelijk.


Wijnstreek: Portugal / Algarve

Wijnhuis: Quinta dos Vales Druivenrassen: Shiraz/Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Touriga Nacional

Links: Vivino Gekregen (~8 €).


Lampo Morellino di Scansano 2016

14/11/2020 - Dit is een mooie wijn. Vol van smaak, kruidig en een mooie toets van iets tussen rood en zwart fruit (bessen en pruimen), en hout. De tannines zijn zacht en rond.


Gaat zeer goed samen met vlees, maar kan ook perfect op zichzelf gedronken worden.


Wijnstreek: Italië / Toscana / Morellino di Scansano

Wijnhuis: Fattoria Sanfelo Druivenrassen: Sangiovese, Ciliegiolo

Links: Vivino Gekregen (~15 €).






Bosman Family Vineyards Twyfeling Cinsaut 2018

20/08/2020 - Wat me bij deze meteen opviel was de helder rode kleur en het aroma van rode kers en bessen. Het is een droge, volle en lichte wijn met een lichte houttint en een uitgesproken zachte smaak van rood fruit. Geen uitgesproken krachtige wijn, eerder elegant met een mooie kruidigheid waardoor je 'm heel goed kan drinken. Mooie verhouding van zuur en zoet. Lange zachte nadronk.


Een echte allrounder, past eigenlijk bij alles en zal waarschijnlijk een breed publiek aanspreken!


Wijnstreek: Zuid-Afrika / Western Cape / Coastal Region / Wellington

Wijnhuis: Bosman Family Vineyards Druivenrassen: Cinsaut

Links: Vivino Gekocht bij wijnhuis Verlinden (~18 €).




Bellingham Homestead Series Shiraz 2016

11/10/2020 - Deze had ik gekregen van een collega en wist dus niet wat te verwachten. Diep donker rode kleur en een aroma waar meteen het hout opviel dankzij de rijping op eikenhouten vaten. Voornamelijk zwart fruit. De smaak is rijk, vol, rokerig en peperig, en de typische kruidigheid van de handgeplukte Shiraz druif.


In het begin een ietwat scherp randje dat na een uurtje luchten eruit was. De nadronk was fluweelzacht en mediumlang, en blijft merkbaar 'plakken'. Door zijn kracht misschien een iets minder toegankelijke wijn, maar mij beviel hij in elk geval.


Deze wijn behaalde een zilveren medaille op de International Wine Challenge. Een krachtige wijn die goed tot zijn recht komt tijdens koude en regenachtige dagen aan de haard!


Wijnstreek: Zuid-Afrika / Western Cape / Coastal Region / Paarl

Wijnhuis: Bellingham Druivenrassen: Shiraz/Syrah

Links: Vivino Te koop via vivino (~12 €).


Ammone Appassimento 2019

08/06/2020 - Wijncriticus Luca Maroni was onder de indruk van deze wijn; vandaar de 98 punten, en ik heb al lang gemerkt dat de kans dan groot is dat ik 'm ook heel goed vind. Daarnaast is dit 100% Primitivo, ook al een indicatie want toch één van mijn favoriete druiven. En dan in combinatie met de appassimento manier van wijn maken, tja, wat kan er dan nog mislopen?


Ietswat aards, en zo vol en romig! Mooi kruidig, mengeling van zwart en rood rijp fruit. In combinatie met kaas, salami, ansjovis... hemels. Heb er intussen een voorraadje van.


Wijnstreek: Italië / Puglia

Wijnhuis: Barbanera Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino Gekocht bij Wijnvoordeel.be (~14 €).






The Coco Chocolate Merlot 2019

19/09/2020 - Sommige mensen vinden Vivino niet de beste app omdat de ratings twijfelachtig zouden zijn en de opzet eerder commercieel is, maar mijn ervaring ermee is toch eerder positief. Want na de Rosso N.V. heb ik dankzij een tip van Vivino ook de The Coco Chocolate Merlot ontdekt. Ze verkopen het als “Magische Merlot The Coco Chocolate voor de laagste prijs in Europa”, en om eerlijk te zijn, het is echt geen valse reclame. In de geur ruikt je vooral kers maar niet te uitbundig. En als je dan een slok neemt, proef je net Italië, ook al is het een Zuid-Afrikaanse wijn. Bijzonder verwarrend vond ik het! De kersen komen dan ook door, maar ik proef ook zwart fruit.


Een volle wijn, niet overdreven zuur, niet overdreven zoet, en tegelijk al meteen na het openen van de fles een zachte streling op de tong met een lichte hout nuance als gevolg van vijf maanden houtrijping en wat donkere chocolade. De lichte chocoladesmaak komt omdat de houten vaten 'getoast' worden. Bij het toasten wordt de binnenkant van het vat boven een (eiken) vuur aangebrand.


Toch wel een bijzondere verrassing geweest, deze. Zo zie je maar dat je af en toe juweeltjes ontdekt aan een spotprijs.


Wijnstreek: Zuid-Afrika / Western Cape / Coastal Region / Stellenbosch

Wijnhuis: Mooiplaas Wine Estate Druivenrassen: Merlot

Links: Vivino Gekocht bij Vivino (~7 €).


Robert Mondavi Rum Barrell Merlot “Private Selection” 2017

04/09/2020 - Eik, vanille en zwart fruit in de geur, de dronk voelt als een zwoele, super-aromatische en krachtige smaakbom die zich verder zet in de nadronk. Dit is dus echt geen subtiele wijn. Prominente aanwezigheid van chocolade en vanille, de eerste wijn waar ik dit zo opmerkelijk in kan detecteren. Wat een fantastische wijn, mede dankzij de houtrijping in rum vaten. Ik denk dat dit omwille van zijn complexiteit niet voor iedereen is, maar ik ben er in elk geval voor gewonnen.


Dit is er eentje die ik eigenlijk liever zo drink, als digestief, want de smaaktonen zijn zo aangenaam dat deze wijn niets anders nodig heeft. Zuur en zoet perfect in balans.


Geen wijn waar je vele glazen ineens van drinkt. De eerste en tweede dag is hij zo intens dat één of twee glazen eigenlijk ideaal zijn. De derde dag echter wordt de vanille en het hout minder intens, en de wijn nog zachter, waardoor je met dezelfde wijn weer een andere beleving hebt.


Wijnstreek: Verenigde Staten / California / Central Coast / Monterey County

Wijnhuis: Robert Mondavi Private Selection Druivenrassen: Merlot

Links: Vivino Gekocht bij Delhaize (~15 €).


Appassito Primitivo 2019

26/09/2020 - Voor de prijs is dit een absolute aanrader. Deed mij wat denken aan de Black Chocolate. Droge rode wijn, aards, vleugje eik, uitgesproken rijp rood en zwart fruit, wat zoeter dan zuur. Zeer aangename en toegankelijke wijn.


Wijnstreek: Italië / Puglia / Salento

Wijnhuis: Masso Antico Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino Gekocht bij Colruyt (~7 €).









Lussac Saint-Émilion 2015

02/09/2020 - Gekregen van een collega/vriend; en hiermee heeft hij mij zeker wel een plezier gedaan. Dit is een zachte en sensuele Bordeaux! De geur verraadt meteen rijp rood fruit, kersen; en nodigt uit om meteen een slok te nemen.

Het rode fruit wordt inderdaad bevestigd in de dronk die ook zacht is, en je wordt aangename tannines gewaar, en een vleugje eik.

De nadronk is vrij lang; zo eentje dat gedurende langere tijd blijft plakken. Nadat de wijn zich wat heeft kunnen ontwikkelen werd het eikenaroma meer prominent, en ook goed waarneembaar in de geur.

Ik heb nog niet veel ervaring met Franse wijnen en er zitten er ook niet zo veel in mijn wijnkelder, maar deze doet mij wel zin krijgen om de Bordeaux streek beter te leren kennen. Dank je wel, Sven! :)


Wijnstreek: Frankrijk / Bordeaux

Wijnhuis: Château Prieuré Lalande Druivenrassen: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Links: Vivino Gekregen, kwam van Prik en tik (~16 €).



Reserve Haghtanak

11/09/2020 - Armenië, het was niet meteen het eerste land waar ik aan dacht als men het heeft over wijn. Maar omdat ik hou van diversiteit in mijn wijnvoorraad, is het wel iets dat ik absoluut wou proberen. Deze wijn wordt gemaakt van een zeldzaam druivenras, de Haghtanak, wat zoveel betekent als 'overwinning'. Maar is het wel een winnaar?


Het eerste wat opviel was de opvallende mooie paarse kleur van deze wijn. In de neus meteen een mooi eikenhout aroma, een fluweelzachte toon van donker fruit; maar ik moest ook aan het zoete van cassis denken of zelfs bloemen. De dronk was eerder droog, minder zoet dan de geur deed vermoeden, maar het viel mij enorm op dat de balans in deze wijn tussen zoet en zuur gewoon perfect zit. Ook hier vooral zwart fruit, eik, en kruidigheid. Volle wijn met een mooie complexiteit en aangename tannines. Bleef heel lang en zacht plakken in de mond, waardoor je van één slok nog lang kon nagenieten, ook het hout bleef nog lang aanwezig dankzij de 14 maanden rijping in Kaukasische eikenhouten vaten. Werd na een paar uur nóg zachter. Ik had om één of andere reden op voorhand al hoge verwachtingen, en dan schuilt het gevaar er natuurlijk in dat je sneller ontgoocheld bent als de verwachtingen niet worden ingelost. Maar dat was niet het geval. Deze Armeense wijn komt zonder blozen op mijn lijstje van favorieten.


Wijnstreek: Armenië / Ararat

Wijnhuis: Tushpa Druivenrassen: Haghtanak

Links: Vivino Gekocht bij Tushpa Wines (~26 €).


Primordial Fetească Neagră 2018

06/08/2020 - Toen mijn vrouw eens naar de Bio-Planet moest gaan, vroeg ik haar eens om een paar foto's te maken van de wijnen die ze daar in hun gamma hadden. Op basis van die foto's vroeg ik haar om twee wijnen mee te brengen, en dit was er één van.


Dit is zo'n wijn waarvan de geur na het openen van de fles mij direct omver blies en ik bijna zeker was dat dit helemaal mijn ding ging zijn. En dat was ook. Wow.


Een donkerpaarse bio-dynamische rode wijn uit Roemenië, met een intense geur van kers, vanille en hout. Een volle vette rode wijn met een zoete toets en een kruidige afdronk, maar wat een streling voor de smaakpapillen! Het wordt geproduceerd onder de handtekening van oenoloog Philippe Cambie, door Robert Parker uitgeroepen tot beste wijnmaker ter wereld in 2010. Dat wist ik pas achteraf, maar het matcht wel met mijn persoonlijke ervaring. Stevig alcoholpercentage van 15.3%, maar je merkt daar niets van.


Wijnstreek: Roemenië / Murfatlar

Wijnhuis: Domeniul Bogdan Druivenrassen: Feteasca Neagra

Links: Vivino Gekocht bij Bio-Planet (~18 €).


Uone 1 Primitivo di Manduria 2018

26/07/2020 - Deze heb ik gevonden tijdens een vakantie in Luxemburg in de plaatselijke Delhaize. De fles was pas open en toen al rook en proefde je intens rood fruit, dat aan je gehemelte bleef plakken. Wat later kreeg het zwart fruit de boventoon. Zoete toets maar mooi in balans met de zuren.


Van deze heb ik dan meteen ook een voorraad ingeslagen. Het blijkt dat de Primitivo druif absoluut één van mijn favoriete druivenrassen is tot nu toe.


Wijnstreek: Italië / Puglia / Primitivo di Manduria

Wijnhuis: Masseria La Volpe

Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino

Gekocht bij Delhaize (~13 €).



Black Chocolate di Montebello Appassimento 2018

05/07/2020 - Een volle roomzachte rode wijn met vooral donker fruit, toetsen van mokka, en licht hout. Prijswinnaar, en dat blijkt... het Black Label kwaliteit betekent dat dit de beste cuvée van het huis is.


Gemaakt volgense de Appassimento manier van wijnmaken, waarbij de meest rijpe druiven eerst worden ingedroogd en daardoor de intensiteit nog wordt versterkt.


Wijnstreek: Italië / Puglia

Wijnhuis: Montebello

Druivenrassen: Merlot, Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia

Links: Vivino

Gekocht bij wijnbeurs.be (~12 €).





Weathered Hands Chenin Blanc 2018

30/09/2020 - Toegegeven, ik heb altijd een voorkeur gehad voor rode wijn. Maar deze witte wijn heeft mij toch enigszins kunnen overtuigen dat ik van dat vooroordeel moet afstappen. En de reden hiervoor is het sublieme hout dat in deze wijn aanwezig is als gevolg van de rijping op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 12 maanden.


Deze wijn heb ik leren kennen tijdens een degustatie bij wijnhuis Verlinden, en meteen bijbesteld. Kun je behoorlijk lange tijd bewaren.


Wijnstreek: Zuid-Afrika / Western Cape / Coastal Region / Swartland

Wijnhuis: Dewaldt Heyns

Druivenrassen: Chenin Blanc

Links: Vivino

Gekocht bij wijnhuis Verlinden (~20 €).



Primitivo Appassimento 2017

06/10/2020 - Mooie volle, zachte en romige wijn met de geur van rood fruit, initieel ook de smaak van rood fruit maar daarna overgang naar rijp zwart fruit, braambessen, chocolade. Hij heeft een zoete toets maar er is nog een mooi zuurtje aanwezig ook waardoor het geheel mooi in balans zit. Subtiele kruidigheid. Het is een doordrinker en met 14.5% alcohol kan dat gevaarlijk zijn. Bekroon met 99 punten en ook weer gemaakt volgens de Appassimento methode.


Wonderwel ontdekt in de Aldi aan een stuntprijs, maar je moest er wel op tijd bij zijn en ik vermoed dat het een tijdelijke actie was.


Wijnstreek: Italië / Puglia

Wijnhuis: Ronco di Sassi

Druivenrassen: Primitivo

Links: Vivino

Gekocht bij Aldi, maar ook bij wijnbeurs.be te vinden(~25 €).



Governo all’uso Toscano 2017

12/05/2020 - Ontdekt via een actie van de VAB autobijstand, jawel! En opnieuw gemaakt van gedeeltelijk ingedroogde druiven wat zorgt voor een sensationeel rijke en geconcentreerde wijn. Karakter, vol, en tegelijk toch zacht. Veel rood fruit. Drinkt veel te makkelijk weg en dat is vervelend als je nog maar twee flessen over hebt, dus deze heb ik intussen ook weer rijkelijk aangevuld in mijn wijnkelder.


Kreeg 99 punten van The Italian Wine Guy en een gouden medaille op de Berliner Wein Trophy.


Van dit huis is de Grand Maestro Italiano Chianti DOCG Nuova Generazione nog zo een pareltje.


Wijnstreek: Italië / Toscana

Wijnhuis: Grand Maestro Italiano

Druivenrassen: Merlot, Sangiovese

Links: Vivino

Gekocht bij wijnvoordeel.be (~15 €).


Rioja Reserva 2015

17/05/2020 - Verrassend zachte aanzet en afdronk, je proeft ook duidelijk het hout. Mooie afdronk, vrij droog, maar tannines die toch aangenaam in de mond blijven plakken. Toen de fles pas open was had ik al een 4 gegeven, maar na wat luchten geëvolueerd tot een 4.5. En dat is voor mij dan een toppertje en zeker voor herhaling vatbaar!


Wijnstreek: Spanje / Rioja

Wijnhuis: Marqués de Riscal

Druivenrassen: Tempranillo

Links: Vivino

Gekocht bij Delhaize (~13 €).







Velluto Rosso Beneventano Aglianico 2016

30/07/2020 - Superzachte wijn met een volle en intense smaak van rood fruit, wat zich ook meteen vertaald onder de naam 'Red Velvet'. Nog beter als je hem een tijdje laat ademen.


Wijnstreek: Italië / Campania

Wijnhuis: Nativ

Druivenrassen: Aglianico

Links: Vivino

Gekocht bij wijnbeurs.be (~10 €).








Rosso N.V.

13/07/2020 - Ik kan meteen zeggen dat dit prijs/kwaliteit het beste is dat ik al heb mogen proeven. Zeer zachte rode wijn, rood fruit, mooi vol en romig, licht eik; smaakte fantastisch bij vlees maar ook om zo te drinken. De fles op voorhand open doen en de wijn wat laten rusten maakt 'm nog beter. Zeker niet te koel drinken.


Wijnstreek: Italië / Vino d'Italia

Wijnhuis: Astrale

Druivenrassen: Merlot, Nero d'Avola, Montepulciano, Primitivo

Links: Vivino

Gekocht via Vivino (~6 €).





Verdugo 2012

19/06/2020 - Mijn eerste kennismaking met een bio-dynamische wijn, cadeau gekregen van een Nederlandse chef. En meteen prijs! Intens ruikende wijn, fluweelzacht, blijft optimaal zelfs de dag nadien. Een Merlot die je wegblaast. Een natuurwijn met spontane gisting, geen filtering, ongeklaard, geen sulfiet. Zonder blozen kan ik zeggen, als je de kans hebt, proef deze!


Wijnstreek: Italië / Veneto

Wijnhuis: Masiero Gianfranco

Druivenrassen: Merlot

Links: Vivino

Te koop bij Verdugo (~30 €).







Campolaia Rosso Toscana 2018

05/06/2020 - Zacht, romig, vol... weer zo'n fantastisch wijn voor een ongelooflijke prijs kwaliteit verhouding. Zeer zacht en de tannines zijn aangenaam. Hout, vanille. Dikke aanrader!


Wijnstreek: Italië / Toscana

Wijnhuis: Rossetti

Druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese

Links: Vivino

Te koop bij wijnvoordeel.be (~14 €).










Neropasso Originale Veneto Rosso 2015

29/06/2020 - Voornamelijk zwart fruit, niet droog. Vrij zoet. Meteen bijbesteld, super toegankelijke wijn, vandaar dat dit de bestseller is op wereldwijnonline. Kan zo gedronken worden, en voor mij zelfs bijna dessertwijn. Niet te koel drinken, dan mis je veel.


Wijnstreek: Italië / Veneto

Wijnhuis: Biscardo

Druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Corvina, Corvinone

Links: Vivino

Te koop bij wereldwijnonline.be (~9 €).



784 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Abonneren

Wil je geinformeerd worden over nieuwe artikels?

Abonneer je dan hier!

startpaginalogo.jpg.png

met interesse in tuinieren, wijn, darts, gastronomie en zo van die dingen.

HOBBYFOTOGRAAF

  • Facebook Social Icon
bottom of page